03-04.03.18 Todra-Merzouga, jõuame liivakõrbe 201 km




Täna sõidame kõrbesse! Maroko territooriumil asub kaks liivakõrbe. Merzouga läheduses on Erg Chebbi liivakõrb ja liivadüünid, sinna me täna suundumegi. Tee kulgeb rahulikult ja veidi pärast Rissani linnakest hakkab vasakult paistma hele liiv, ongi kõrb! Jõuame ööbimiskohta, selleks on täna kämping Auberge Camping La Tradition.
Selle kämpsi suur pluss on, et ta asub kõige lähemal liivadüünidele. Meid võetakse kenasti vastu, Maroko traditsioonilise münditeega ja kohe tehakse pakkumine,
“millest ei ole võimalik keelduda.” Kauplemine venib pikale, aga jääme endale lõpuni kindlaks - saame pooletunnise kaamelisõidu, jeepiga kõrberingi ja õhtusöögi. Maksame algselt küsitud hinnast 1/3ku, pole aimugi kas seda on ikkagi palju või mitte, aga jäägu see nii. Kaamelisõit on tore, kuigi tuul on tugev ja puhub silmad liiva täis.
Land Cruiser tuleb lubatust pool tundi hiljem kohale, ja me jõuame juba kõik kõige mustemad stsenaariumid peas läbi mõelda. Õnneks neist küll ükski ei realiseeru. Autosõit on ka huvitav, kuigi vaade on üsna kivine ja liivane ja lõputu. Käime nomaadide juures (rändrahvas). Saame piiluda sisse nende elamistesse, mis on tehtud heinast ja riidest, ning kus on olemas nii köögiosa kui ka dušš.



Seejärel sõidame läbi mahajäetud berberiküla.
Ja lõpuks käime Khamlias, kus esinevad meile Gounda muusikud, mängides Aafrika muusikat. Kõik see on väga huvitav ja teistmoodi. Tagasiteel kämpingusse tahab autojuht näidata meile oma oskusi ja sõidab üle ühe väiksema liivamäekese, ning jääb sinna kinni. Meil ta välja tulla ei luba ja toimetab õues ise, kaevates kätega rataste eest liiva. Saame uuesti liikuma ja maandume õnnelikult kämpsis. Õhtul ootab meid õhtusöök - kana tagine, sai ja apelsinid. Peaaegu öö läbi möllab tugev tuul ja liivatorm.
04.03 hommikuks on torm raugenud ja otsustame minna liivadüünidele kõndima. Jälle üks omamoodi lahe kogemus - istud seal üleval düüniserval, all on otsatu liiva ja kiviväli. Võtsime kaasa vett ja apelsine, tegime väikese pikniku liivadüüni varjus. Kohati olid tuulehood nii tugevad, et jalgadel hakkas lausa valus lendavast liivast.



Ööd on kõrbes külmad (eile öösel 8 kraadi), kui päike tõuseb hakkab kuumutama. Täna oli päeval õues varjus 25 ja bussis samal ajal 28. Päike on hästi terav. Päeva edenedes hakkas tuul jälle tõusma ja kõik on peenikese liivaga kaetud. Martin käis lastega siin lähedal asuvas 4x4 automuuseumis.



Kell 16 ei olnud päike enam nii kuum ja läksime uuesti liivadüünidele kõndima. Mattias sai liivas möllates omale tükiks ajaks liivast isu täis. Tagasi tulles jäi Ellu mul kõhukotis magama, võtsin tooli ja lihtsalt istusin õues, vaadates liiva ja nautides seda lõputut vaikust ja rahu.



Kommentaarid

  1. Kõrbe kohta küllaltki lapsik küsimus: kuidas seal veega on? Liivaväljad ümberringi ... juba vaatamisest tekib janu :) Paistab, et jalatallad peavad vastu teil ;) Kallid ka Aarne poolt! :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

01.02.18 Klooga-Suwalki,Poola 677 km

Kuhu, millal ja miks?

Teekonna planeerimine