05.03.18 Merzouga-Midelt 285 km

Täna ongi nüüd see päev käes, kui keerame bussi nina põhja poole ja hakkame vaikselt Tangieri (Maroko sadamalinn, sealt läheme praamile) suunas liikuma. Teel teeme veel mitmeid peatuseid - Meknesis, Rabatis jm. Umbes nädala pärast peame olema Hispaanias. Mis põhjusel, selle avaldan meie viimasel Marokos olemise õhtul. Nimelt tahame teha teoks ühe ammu mõeldud mõtte. Aga jäägu see esialgu veel saladuseks.
Täna hommikul kõrbes ärgates oli ilm täiesti tuulevaikne, päikeseline ja soe. Tegime oma viimased jooksud liivadüünidel, vaatasime üle kaamelid ja läksime jälle liikuma. Ausalt öeldes oli kurb kõrbest lahkuda, see oli selline koht, kuhu tahaks kunagi veel tagasi minna.
Täna võtame ette tee Midelti, N13. Tee kulgeb üle kõrg-Atlase (see on meil nüüd juba kolmas kord ületada).

Kuni Er-Rachidia linnani on tee igav oma lõputute kuivade ja tolmuste kiviväljadega. Er-Rachidias käime Mattiasega kahekesti toidupoes (kohe tee ääres on mingi sarnane pood nagu Poolas Auchan, siin on nimeks Acima). Söögivarud on täitsa otsakorral. Mattias on hea abiline, aitab korvi vedada ja asju otsida. Saamegi külmkapi täis. 
Mulle meeldib siinsete suuremate toidupoodide süsteem, kus ostutšekil on kaubad grupeeritud: maiustused, pagaritooted,puuviljad, lihatooted, piimatooted jne. Selliselt on päris hea ülevaadet saada, kui palju mingi konkreetse tootegrupi peale raha kulub.






Sõit jätkub. Lähikonnas voolab Zizi jõgi, mis annab siinsele piirkonnale niiskust ja muudab selle viljakaks. On näha piiniatega (männisarnane puu) kaetud mäekülgi, aialappidel kasvavad õunapuud. Aga siin nad ei õitse veel, vaid on täiesti raagus.
Paremale jääb tammiga ülespaisutatud järv.

Sellel teel läbime ühe pisikese jupi prantslaste poolt ehitatud tunnelit (Tunnel du Legionnaire). 
Õues on temperatuur langenud 12 kraadile ja puhub tugev tuul. Kui kõrbes oli palav, siis 200 km põhja pool on täiesti teine olemine. Siin on näha, et on talv, mägedes puhub jäine tuul. Meist kaugel ei ole ka Maroko suusakuurort Ifrane, kus talvel sajab reaalselt lund. Seal on mõõdetud Aafrika külmarekord miinus 24.

Hakkab vihma tibutama, pärast vihma ilmub taevasse rõõmustav vikerkaar.
Läbime Midelti linna. See tundub vähe moodsam ja uuenduslikum linn. On näha laste mänguväljakuid. Näib, et majade arhitektuuri peale on ka mõeldud. Ei ole ainult kastikujulised majad, vaid mõni on viilkatusega ja suuremate, ilusate akendega. Mideltis asub frantiskaani nunnade klooster. Nunnad õpetavad kohalikele naistele ja tüdrukutele käsitööd, hügieeni, prantsuse keelt jm. eluga paremaks toimetulekuks.











Meie tänane ööbimiskoht asub 20 km Mideltist põhjas. On üks täitsa asjalik kämping - Timnay. Õues on külm, 10 kraadi, puhub tormituul. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

01.02.18 Klooga-Suwalki,Poola 677 km

Kuhu, millal ja miks?

Teekonna planeerimine